Welkom op de manege

Onze manege ligt middenin in het Groene Hart. In 1983 zijn we ooit gestart met 3 pony’s, inmiddels staat de teller op ruim 40 paarden en pony’s. Wij hebben een grote diversiteit aan rassen, hierdoor kun je als ruiter op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende typen paarden en pony’s. Manege Morgenstond is een 4 sterren manege, aangesloten bij de FNRS en de KNHS. Hierdoor zijn wij in het bezit van alle benodigde kwaliteits- en veiligheidscertificaten.

Wij doen er alles aan om iedereen verantwoord en met veel plezier te laten paardrijden, onze gediplomeerde instructie staat dagelijks in de rijbaan met veel enthousiasme. Het is voor ons belangrijk om een goed gevarieerd lesaanbod aan te bieden. Zo hebben we o.a. ponyvriendjes, opstartles, gevorderden les, carrouselles en springles. Onze manege doet ook jaarlijks mee aan diverse regionale en landelijke wedstrijden. Wij zijn trots op de constante resultaten die onze ruiters hier behalen, zo zijn we al 5 x best zittende manege van de regio en was een van onze ruiters in 2019 landelijk kampioen springen. 

Wij zijn ook een echte familiemanege, veel ouders en kinderen en in sommige gevallen ook kleinkinderen rijden hier met veel plezier. Individuele aandacht in onze lessen staat hoog in het vaandel. 

Zo hebben we voor onze kleinste ruiters bijv. het PIP plan, een poster waar stickers opgeplakt worden bij iedere nieuw aangeleerde vaardigheid. Als alle stickers verzameld zijn dan rijden ze ongeveer een jaar en mogen ze meedoen aan de eerste FNRS wedstrijden als ze dat leuk vinden. 

Ook onze ‘koffie uurtjes’ zijn heel populair. Hierin is er naast aandacht voor het verzorgen en rijden ook een maatschappelijk component, samen genieten we voor en/of na de les van een lekker kopje koffie en een goed gesprek.

Natuurlijk zijn onze lessen opgedeeld per niveau en (voor de kinderen) op leeftijd, zodat iedereen zich thuis voelt in de rijgroep. Onze groepen zijn compact, waardoor er veel tijd is voor iedere ruiter. We willen namelijk niet de grootste manege zijn, maar wel de manege waar onze ruiters het beste leren paardrijden. 

Naast lessen organiseren we diverse kinderfeestjes. Onze feestjes draaien natuurlijk om de jarige job en om het verzorgen van en het rijden op onze pony’s.

Onze paarden en pony’s zijn ontzettend belangrijk voor ons. Wij zorgen dan ook heel goed voor ze, een goede stalling, gevarieerde beweging en de juiste omgeving zijn van groot belang. Wij vinden het ontzettend leuk om te zien dat er zoveel ruiters wekelijks met veel plezier voor ze zorgen en op ze rijden!

Ons team

Naast de paarden en pony’s zijn ook de mensen achter Manege Morgenstond voor ons erg belangrijk. We stellen ze graag aan je voor:

Hellen – Eigenaar

Hallo, ik ben Hellen en de eigenaresse van deze mooie manege. Van kinds af aan ben ik opgegroeid met paarden en pony’s. Van het poetsen en vlechtjes maken, tot aan het rijden van wedstrijden. Dat was altijd leuk om te doen en ook het thuiskomen met mooie overwinningen vond ik fantastisch! Samen met mijn vader Leen van der Tol ben ik deze manege gestart in 1983, samen deden we er toen alles aan om iedereen met plezier te laten rijden. Dat is in al die jaren niet veranderd.

Om een goede instructrice te worden heb ik een ORUN opleiding gevolgd en ook dat was een tijd om nooit te vergeten. Inmiddels rij ik niet meer, maar ik vind het nog wel heel leuk om te mennen en ik geef met veel plezier nog veel van onze rijlessen.

Wat ik zo fijn vind aan het lesgeven en het runnen van deze manege? Iedereen die ik met plezier naar onze manege zie komen, ruiters die genieten van het contact met onze paarden en pony’s. Ook het socializen speelt een belangrijke rol, het persoonlijke contact vind ik nog steeds een van leukste dingen. Het is ook zo mooi om te zien hoe ruiters dingen bijleren en steeds beter worden in het rijden. Soms worden ze zelfs zo goed dat ze later zelf professioneel ruiter of instructrice worden.

Mariska – Instructrice

Hoi, ik ben Mariska, hippisch diversionist en instructrice op deze gezellige manege! Op mijn 10e ben ik begonnen met ponyrijden op Morgenstond en niet meer weg gegaan. Van pony’s poetsen en de instructrice helpen bij de beginnerslessen naar kantinemedewerkster en het begeleiden van de kinderfeestjes. Na een klein uitstapje in het onderwijs werk ik nu alweer een aantal jaar als instructrice en ben ik verantwoordelijk voor de boekhouding, de activiteiten op de manege en de communicatie. Ik heb veel geleerd van mijn zeer veelzijdige fjord, Yari, die ik zelf heb opgeleid. We wisselden dressuur, springen, mennen, buitenrijden en vrijheidsdressuur dan ook graag met elkaar af. Tegenwoordig rijd ik dressuur met Daan en ga ik op wedstrijd. Ik heb de luxe van twee instructrices. Ik krijg dressuurles van Hellen en ook Hanneke helpt mij met het trainen van Daan en stapt er zelf ook wel eens op om te laten zien hoe het moet. Het lijkt mij gaaf om straks te kunnen zeggen; Ik ben Z dressuur en heb Daan zelf opgeleid van manege paard tot dressuurpaard. Ik ben super gemotiveerd om dit doel te bereiken en niet alleen voor mijn eigen ontwikkeling als ruiter, maar ook als instructrice, zodat ik mijn eigen ruiters dressuurmatig verder kan helpen. Ik hoop dat jullie net zoveel plezier aan de paardensport (gaan) beleven als ik!

Brigitte – Instructrice

Hoi ik ben Brigitte, en geef een aantal dagen in de week les op de manege. Ik vind het leuk om tijdens mijn lessen verschillende disciplines zoals dressuur, springen, vaardigheidstraining en af en toe wat carrousel met elkaar af te wisselen in lessen. 

Ook vind ik het erg leuk om de ruiters die wel eens wedstrijden rijden te helpen bij het oefenen en trainen van hun proeven want behalve ORUN instructeur ben ik KNHS jurylid. Verder ben ik ook Ruiter Vitaal Coach dus wil je werken aan een betere conditie om samen met je paard nog fijner en beter te kunnen rijden dan help ik je graag.

Zelf heb ik met een aantal paarden Z dressuur gereden. Momenteel heb ik een jong paard in opleiding, Jenson. 

Gerry – Medewerker kantine

Mijn naam is Gerry en ik rijd al 23 jaar paard op de manege. Al jaren zit ik als vrijwilliger in de evenementencommissie. Sinds 2016 werk ik ook in de kantine. Ik heb ook een eigen paard gehad, Ezelma. Nu rijd ik graag op Bento, wat ik een leuke uitdaging vind. Ik rijd tegenwoordig in de 60+ groep bij Hellen op vrijdagochtend en dat is super leuk om te blijven doen. Ik hoop eigenlijk net zo lang paard te kunnen blijven rijden als de Queen van Engeland.

Vera Buijs – Medewerker kantine

Hoi, mijn naam is Vera. Ik ben 18 jaar en ik rijd al een aantal jaren met veel plezier op manege Morgenstond. Ik ben begonnen toen ik 7 jaar was en sindsdien ben ik niet weg te krijgen. Ik hoor dan ook vaak ‘je zou hier een bed moeten neerzetten’. Sinds 3 jaar heb ik ook mijn eigen pony, Noble. Toen er een plekje vrij kwam in de kantine was ik gelijk enthousiast. Ik werk hier nu met veel plezier. Dit is natuurlijk wat ik het liefst doe. Een leuke mix van werken met mens en dier. 

Celena Kok – instructrice

Hoi, Ik ben Celena en ben 23 jaar. Als klein meisje ben ik opgegroeid met paarden, net als mijn familie. Ik heb de opleiding paardensport gevolgd en ben geslaagd op niveau 4 sport en management. Hierbij ben ik ook bevoegd instructrice en heb heel veel plezier in het les geven. Ik kan mezelf omschrijven als een erg enthousiaste en fanatieke instructrice. Naast het lesgeven richt ik mezelf op het fokken van kwaliteitsvolle springpaarden. Ook ligt mijn interesse bij jonge paarden en houd mij dan ook voornamelijk bezig met het zadelmak maken en doorrijden van deze jonge paarden.

Valerie van Doorn – Medewerker Kantine

Hoi, mijn naam is Valerie en ik rijd al zo’n 9 jaar met veel plezier op Manege Morgenstond. De manege is sindsdien mijn tweede thuis! Ik begon met 1 keer per week groepsles rijden, toen basislease gedaan met verschillende pony’s van de manege en daarna kwam mijn eigen pony Jane. Ik geniet er dan ook elke dag van om naar de manege te gaan en met Jane te trainen om onze doelen te behalen. Naast het paardrijden op de manege werk ik sinds een tijdje ook in de kantine. Ik vind dit ontzettend leuk omdat ik op deze manier met paarden kan werken, maar ook met mensen. De ideale combinatie als je het mij vraagt!

Myrthe Kompier – Instructrice en Medewerker Kantine

Hoi! Ik ben Myrthe en ben 19 jaar. Inmiddels rijd ik alweer bijna 9 jaar paard en alle jaren met plezier op Manege Morgenstond. Inmiddels heb ik diverse verzorgpony’s gehad. Van grondwerk tot springen en van western tot dressuur, alles is leuk! Ik vind het super leuk om met zowel dieren als mensen om te gaan en werken in de kantine is hier de perfecte combi van! Sinds de corona help ik mee met de verschillende opstart- en beginnerslessen. Dit vind ik zo leuk dat ik nu ook instructrice wil worden. Onder begeleiding geef ik al enkele lessen en dat vind ik helemaal geweldig.