Welkom op de manege

Onze manege ligt middenin in het Groene Hart. In 1983 zijn we ooit gestart met 3 pony’s, inmiddels staat de teller op ruim 40 paarden en pony’s. Wij hebben een grote diversiteit aan rassen, hierdoor kun je als ruiter op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende typen paarden en pony’s. Manege Morgenstond is een 4 sterren manege, aangesloten bij de FNRS en de KNHS. Hierdoor zijn wij in het bezit van alle benodigde kwaliteits- en veiligheidscertificaten.

Wij doen er alles aan om iedereen verantwoord en met veel plezier te laten paardrijden, onze gediplomeerde instructie staat dagelijks in de rijbaan met veel enthousiasme. Het is voor ons belangrijk om een goed gevarieerd lesaanbod aan te bieden. Zo hebben we o.a. ponyvriendjes, opstartles, gevorderden les, carrouselles en springles. Onze manege doet ook jaarlijks mee aan diverse regionale en landelijke wedstrijden. Wij zijn trots op de constante resultaten die onze ruiters hier behalen, zo zijn we al 5 x best zittende manege van de regio en was een van onze ruiters in 2019 landelijk kampioen springen. 

Wij zijn ook een echte familiemanege, veel ouders en kinderen en in sommige gevallen ook kleinkinderen rijden hier met veel plezier. Individuele aandacht in onze lessen staat hoog in het vaandel. 

Zo hebben we voor onze kleinste ruiters bijv. het PIP plan, een poster waar stickers opgeplakt worden bij iedere nieuw aangeleerde vaardigheid. Als alle stickers verzameld zijn dan rijden ze ongeveer een jaar en mogen ze meedoen aan de eerste FNRS wedstrijden als ze dat leuk vinden. 

Ook onze ‘koffie uurtjes’ zijn heel populair. Hierin is er naast aandacht voor het verzorgen en rijden ook een maatschappelijk component, samen genieten we voor en/of na de les van een lekker kopje koffie en een goed gesprek.

Natuurlijk zijn onze lessen opgedeeld per niveau en (voor de kinderen) op leeftijd, zodat iedereen zich thuis voelt in de rijgroep. Onze groepen zijn compact, waardoor er veel tijd is voor iedere ruiter. We willen namelijk niet de grootste manege zijn, maar wel de manege waar onze ruiters het beste leren paardrijden. 

Naast lessen organiseren we diverse kinderfeestjes. Onze feestjes draaien natuurlijk om de jarige job en om het verzorgen van en het rijden op onze pony’s.

Onze paarden en pony’s zijn ontzettend belangrijk voor ons. Wij zorgen dan ook heel goed voor ze, een goede stalling, gevarieerde beweging en de juiste omgeving zijn van groot belang. Wij vinden het ontzettend leuk om te zien dat er zoveel ruiters wekelijks met veel plezier voor ze zorgen en op ze rijden!

Ons team

Naast de paarden en pony’s zijn ook de mensen achter Manege Morgenstond voor ons erg belangrijk. We stellen ze graag aan je voor:

Hellen – Eigenaar

Hallo, ik ben Hellen en de eigenaresse van deze mooie manege. Van kinds af aan ben ik opgegroeid met paarden en pony’s. Van het poetsen en vlechtjes maken, tot aan het rijden van wedstrijden. Dat was altijd leuk om te doen en ook het thuiskomen met mooie overwinningen vond ik fantastisch! Samen met mijn vader Leen van der Tol ben ik deze manege gestart in 1983, samen deden we er toen alles aan om iedereen met plezier te laten rijden. Dat is in al die jaren niet veranderd.

Om een goede instructrice te worden heb ik een ORUN opleiding gevolgd en ook dat was een tijd om nooit te vergeten. Inmiddels rij ik niet meer, maar ik vind het nog wel heel leuk om te mennen en ik geef met veel plezier nog veel van onze rijlessen.

Wat ik zo fijn vind aan het lesgeven en het runnen van deze manege? Iedereen die ik met plezier naar onze manege zie komen, ruiters die genieten van het contact met onze paarden en pony’s. Ook het socializen speelt een belangrijke rol, het persoonlijke contact vind ik nog steeds een van leukste dingen. Het is ook zo mooi om te zien hoe ruiters dingen bijleren en steeds beter worden in het rijden. Soms worden ze zelfs zo goed dat ze later zelf professioneel ruiter of instructrice worden.

Mariska – Instructrice

Hoi, ik ben Mariska, hippisch diversionist en instructrice op deze gezellige manege! Op mijn 10e ben ik begonnen met ponyrijden op Morgenstond en niet meer weg gegaan. Van pony’s poetsen en de instructrice helpen bij de beginnerslessen naar kantinemedewerkster en het begeleiden van de kinderfeestjes. Na een klein uitstapje in het onderwijs werk ik nu alweer een aantal jaar als instructrice en ben ik verantwoordelijk voor de boekhouding, de activiteiten op de manege en de communicatie. Ik heb veel geleerd van mijn zeer veelzijdige fjord, Yari, die ik zelf heb opgeleid. We wisselden dressuur, springen, mennen, buitenrijden en vrijheidsdressuur dan ook graag met elkaar af. Tegenwoordig rijd ik dressuur met Daan en gaan we samen regelmatig op wedstrijd. Inmiddels hebben Daan en ik ons ontwikkeld van manegeruiter en manegepaard tot Z combinatie! Een prestatie om trots op te zijn. Ik hoop dat jullie net zoveel plezier aan de paardensport (gaan) beleven als ik!

Brigitte – Instructrice

Hoi ik ben Brigitte, en geef een aantal dagen in de week les op de manege. Ik vind het leuk om tijdens mijn lessen verschillende disciplines zoals dressuur, springen, vaardigheidstraining en af en toe wat carrousel met elkaar af te wisselen in lessen. 

Ook vind ik het erg leuk om de ruiters die wel eens wedstrijden rijden te helpen bij het oefenen en trainen van hun proeven want behalve ORUN instructeur ben ik KNHS jurylid. Verder ben ik ook Ruiter Vitaal Coach dus wil je werken aan een betere conditie om samen met je paard nog fijner en beter te kunnen rijden dan help ik je graag.

Zelf heb ik met een aantal paarden Z dressuur gereden. Momenteel heb ik een jong paard in opleiding, Jenson. 

Tessa- Medewerker kantine

Hoi, mijn naam is Tessa. Ik ben 16 jaar en ik rijd al heel wat jaren met veel plezier op manege Morgenstond. Toen er een plekje vrij kwam in de kantine was ik gelijk enthousiast. Ik werk hier nu met veel plezier. Met name de kinderfeestjes vind ik erg leuk om te doen!  

Marjolein – instructrice

Hoi, mijn naam is Marjolein. Mijn passie voor paarden is al op jonge leeftijd ontstaan. Toen ik 9 jaar was ben ik begonnen met paardrijden op een manege. Eerste op ponies en toen ik groter werd op paarden. Ook deed ik vaak mee aan wedstrijden dressuur en springen. Nu heb ik al heel wat jaren, samen met mijn 2 dochters, een eigen paard. Met mijn paard rij ik ook lessen en ik rij al jaren mee in de paardencarrousel van manege Morgenstond wat ik heel leuk vind om te doen.!
Dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken vind ik heel erg leuk. Ik heb de ORUN opleiding gedaan en ben nog steeds bezig mezelf verder te ontwikkelen in het lesgeven en paardrijden omdat je in de paardensport nooit uitgeleerd raakt. Met heel veel plezier geef ik 2 avonden in de week groepslessen aan pony- en paardruiters in alle leeftijden. Verder geef ik priveles en help ik mee met evenementen op de manege. Ik vind het het belangrijk dat de lessen afwisselend zijn, dat je wat leert maar vooral dat je heel veel plezier beleefd aan paardrijden en het omgaan met paarden. Iedere keer samen een stapje verder komen maakt paardrijden geweldig om te doen!Tot ziens op manege Morgenstond!

Nica – Medewerker Kantine

Hoi, mijn naam is Nica en ik kom al heel veel jaar met plezier op Manege Morgenstond. Naast het paardrijden op de manege werk ik sinds een tijdje ook in de kantine. Ik vind dit ontzettend leuk omdat ik op deze manier met paarden kan werken, maar ook met mensen. De ideale combinatie als je het mij vraagt!

Myrthe – Instructrice

Hoi! Ik ben Myrthe. Vanaf mijn 10de jaar kom ik wekelijks op Manege Morgenstond. Inmiddels heb ik een vast verzorgpaard waar ik ook dressuurwedstrijden mee mag starten.Van grondwerk tot springen en van western tot dressuur, alles vind ik leuk! Na een aantal jaar in de kantine te hebben gewerkt heb ik inmiddels mijn ORUN diploma op zak en geef ik elke zaterdagmiddag met plezier les aan enkele ponygroepen. Zelf heb ik enkele jaren meegereden in Morgenstond’s Jeugdcarrousel. Sinds 2023 commandeer ik mijn eigen jeugdcarrousel met 16 fanatieke ruiters. Wij trainen wekelijks op zaterdagmiddag om een mooie proef neer te kunnen zetten op de landelijke wedstrijd.

Manon – Instructrice

Hoi, mijn naam is Manon.

Ik rij al sinds 1996 paard bij Manege Morgenstond. In 2022 heb ik mijn ORUN diploma aspirant instructrice gehaald en geef ik op invalbasis les. Naast het lesgeven help ik ook vaak mee met de evenementen op de manege. Zo vind je mij vaak bij het secretariaat op de wedstrijden.

Ik vind het erg leuk om mijn passie en hobby te delen met iedereen van jong tot oud. Plezier in het paardrijden staat bij mij voorop! Het leuke van lesgeven op invalbasis vind ik de diversiteit in leeftijd en niveau.

Tevens heb ik ook een eigen paard, Niovino, die ik al van veulen af aan samen met mijn zusje heb. Niovino is nog bezig met zijn opleiding tot allround paard wat ik erg leuk vind om samen met de begeleiding van Hellen en Mariska te doen.

Ik hoop dat jullie in mijn lessen net zoveel plezier beleven als ik!

Esther- Instructrice

Hoi, ik ben Esther. Net als bij veel anderen is het paardenvirus al op jonge leeftijd aan mij doorgegeven en van mijn 6e tot mijn 16e heb ik op een manege in de Achterhoek gereden. Sinds 2007 rijd ik met heel veel plezier op Manege Morgenstond, en sinds december 2020 heb ik hier ook een eigen paard staan.
In 2022 heb ik samen met Marjolein en Manon de ORUN-opleiding aspirant instructrice gedaan en net als zij ook mijn diploma behaald. Met veel plezier geef ik op invalbasis les aan pony- en paardruiters van alle leeftijden en verschillende niveaus. Daarnaast ben ik ook lid van de evenementencommissie en betrokken bij diverse andere activiteiten.
Hopelijk beleven jullie net zoveel plezier van de paardensport als ik. Tot snel op Manege Morgenstond!