Veiligheidstips voor (nieuwe) ruiters

Paardrijden is een heerlijke sport en wordt door vele mensen van jong tot oud uitgevoerd. Net als aan iedere sport zitten er ook aan paardrijden een aantal risico’s verbonden.

Wij vinden dat paardrijden niet alleen leuk moet zijn, maar ook op een veilige manier moet gebeuren. Daarom hebben we een aantal veiligheidstips op een rijtje gezet:

  • Draag altijd een veiligheidshelm; Deze helmen zijn voorzien van een harde schaal en een kinband met veiligheidssluiting. De helmen zijn te herkennen aan de CE markering en het EN 1384-teken. Zorg er voor dat je de veiligheidshelm op de juiste manier hebt afgesteld.
  • Draag rijlaarzen of jodhpur-laarsjes met chaps; zo voorkom je dat je voet bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft steken. De laarzen moeten voorzien zijn van een gladde zool en een kleine hak.
  • Draag (aangesloten) kleding met voldoende bewegingsvrijheid. Zeker de broek moet glad aansluiten omdat plooien en dubbel gestikte naden vervelend kunnen schuren in het zadel tijdens het rijden. Te losse kledingstukken zoals sjaals, (half) open jassen, ruim zittende blouses enzovoorts kunnen tijdens het rijden gaan wapperen waardoor het paard kan schrikken.
  • Het dragen van een bodyprotector is nog niet verplicht, maar zeker bij het springen is deze wel aan te raden. De bodyprotector beschermt de ruiter bij een val van het paard tegen eventueel rugletsel en beschadiging van inwendige organen zoals de milt, lever en de nieren. De bodyprotector beschermt u alleen wanneer deze precies op maat is.
  • Meld gezondheidsklachten altijd vooraf aan de instructrice zodat hier rekening mee kan worden gehouden
Geen afbeeldingen