Iedere ruiter kampt soms in meer, soms in mindere mate met zitproblemen. Soepel meegaan met de beweging van het paard onder je, is echter een uitdaging voor iedere ruiter.

Als ruiter doe je je best om de bewegingen van het paard onder je te volgen. Toch is het soms of de duvel ermee speelt: je armen bewegen volledig onverwacht zijwaarts, je onderbenen schuiven naar achteren, je hakken willen met alle geweld omhoog en je bovenlichaam heeft de neiging om naar achteren te hangen.

Regelmatig organiseren we cursussen gericht op houding en zit. Deze cursus bestaat zowel uit theorie- als praktijklessen. Ruiters die de cursus gevolgd hebben kunnen hierna ter verdieping deel nemen aan de workshops houding en zit. 

Interesse in het volgen van deze leerzame cursus? Laat het ons weten. Bij voldoende animo gaat er weer een nieuwe cursus van start. 

Ook is het mogelijk om een priveles gericht op houding en zit te volgen.   

Meld je aan

Zitcompetitie team Morgenstond  

Een goede houding en zit is de basis van het goed leren paardrijden. Tijdens de landelijke zitcompetitie van de FNRS/KNHS word jaarlijks gezocht naar de best zittende manege ruiter. 

Onze manege doet mee met deze landelijke competitie. Onze instructrices scouten de talenten in de lessen en nodigen ze uit voor een voorselectiewedstrijd op onze manege op onze eigen paarden. Deze wedstrijd word gereden rond februari/maart. Iedere deelnemer krijgt na afloop een protocol mee met tips en tops van de jury over zijn/haar houding en zit. Tijdens deze voorselectie wedstrijd worden er  9 tot 12 ruiters geselecteerd. 

Morgenstond’s Zitteam traint vervolgens in de periode tussen maart t/m juni tijdens speciale H&Z  lessen onder begeleiding van onze instructrice Aniko. Morgenstond’s Zitteam is o.a. een van onze paradepaardjes en hiermee willen wij als manege zo goed mogelijk voor de dag komen. Alle ruiters rijden de regiofinale op een (voor nu onbekende) FNRS manege en op onbekende paarden en pony’s. Dit is wel een extra uitdaging, maar ook leerzaam voor onze ruiters. Morgenstond’s Zitteam, hoopt elk jaar weer met veel ruiters door te gaan naar de kwart-, halve- en finale van deze landelijke competitie. 

Manege Morgenstond is al vijf keer best zittende manege van de regio geweest en heeft al meerdere ruiters die deel hebben genomen aan de halve-finale en finale die jaarlijks gereden word tijdens de Horse Event.

Ponyvriendjes

Als echte ponygek wil je het liefst de hele dag bij de pony’s in de buurt zijn! Maar hoe ga je eigenlijk om met deze dieren? Dat kun je leren bij de ponyvriendjesclub. Kom gauw kennismaken met je ponyvriendjes!

Meer informatie

Opstartlessen

Wil jij op een veilige en verantwoorde manier leren ponyrijden? Op woensdag, vrijdag en zaterdag hebben we lessen voor kinderen en jeugd vanaf 7 jaar met geen of weinig ervaring. 

Meer informatie

Ponylessen

Vanaf 7 jaar rijden de ruiters en amazones die de opstartlessen hebben doorlopen in een ponyles. Deze lessen duren een uur en vinden plaats op maandag t/m vrijdag na schooltijd en op zaterdag.

Meer informatie

Paardenlessen

Jeugdruiters vanaf 16 jaar en volwassenen kunnen bij ons in de avonduren terecht voor groepslessen. Net als voor onze ponyruiters hebben wij ook voor onze paardruiters lessen van verschillende niveaus

Meer informatie