Proeven rijden op Morgenstond

Op manege Morgenstond is het proefjesrijden als volgt geregeld:

Meestal rijden op zaterdagavond de paardruiters en op zondag de ponyruiters. Inschrijven start een week of 3 van te voren. Wees er snel bij, want het is snel vol! Altijd het ruiterpaspoort en inschrijfgeld meenemen. Bij inschrijven mag je 3 pony's als voorkeur opgeven. Niet elke keer dezelfde, want dat is niet eerlijk. Neem wel een pony die bij je past, anders kiest de instructrice een andere pony.
Ongeveer een week voordat de wedstrijd plaatsvindt komt de startlijst op het bord in de hal te hangen. Hier staat op hoe laat je los moet rijden en hoe laat je proefje is.

Op de dag zelf moet je natuurlijk op tijd aanwezig zijn! Meestal is er nog wel even tijd om je pony of paard mooi te poetsen of in te vlechten. Je wordt geroepen voor het losrijden. Dan krijg je een kwartiertje de tijd om los te rijden onder begeleiding van een instructrice. Na het losrijden zet je je paard op stal (als je nog lang moet wachten: hoofdstel af!) of je mag achter de deur wachten. Je wordt geroepen voor je proef. Voor de F1 en F2 wordt een voorlezer geregeld, bij de hogere proeven mag je zelf iemand vragen.Op de startlijst staat of we de A of de B versie rijden. En dan: rijden maar! En lachen naar de jury.

Als je F2, F4, F6, F8, F10 of F12 start, dan mag je een theorieexamen doen voordat je het diploma ontvangt. Bij de F2 is dat gelijk de eerste keer om te oefenen, de tweede keer doe je het dan voor het 'echt'. Bij de F4, F6 en F8 doe je theorieexamen als je 1 promotiepunt in die klasse hebt en bij de F10 en F12 als je 2 promotiepunten hebt. De theorie is te vinden in het boek 'Paardrijden met Plezier' (deel Brons) van de FNRS. Lees hier wat je moet weten voor elk examen. Het theorieexamen mag je doen na je proef, als je de pony verzorgd hebt. Je mag naar het leslokaal boven de kantine komen.

Natuurlijk niet vergeten om, als je als laatste rijdt op een pony, even de vlechtjes uit de manen en staart te halen. Anders gaat het kriebelen.De prijsuitreiking is op zaterdagavond na alle proeven en op zondag na de ochtendgroep en na de middaggroep.

Veel succes!

Geen afbeeldingen